ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Otthon

Ha magyar pezsgő, akkor Budafok


A XXII. kerületet a Duna medrében is tartó, Dunaföldvárig húzódó, több kilométer széles mészkővonulat köti össze a Gellért-heggyel.

A városrész robosztus pincerendszerének 10 000 m2-es szakaszát 2015 óta fokozatosan alakítjuk.

Legmagasabb pontján 8-, míg legalacsonyabb részén 3,5 m magas. A pinceágak szellőzését a boltívek tetejébe vájt szellőzőnyílások biztosítják, minden mechanikus rásegítés nélkül. A hőmérséklet évszaktól függetlenül állandó 12-160C, a relatív páratartalom 80% körüli. Klasszikus, tökéletes, és legfőképpen természetes otthona a pezsgőnek.





"A tradícionális pezsgőkészítés folyamatát megosztani Tokaj és Budafok között kockázatosnak tűnt, de mindvégig láttuk az értelmét, a végeredmény pedig minket igazolt. Igazi öröm itt dolgozni, létezni, egészen rendkívüli a hely energiája. Reméljük, a hozzánk látogatók is hazavisznek magukkal ebből valamit.”


Sauska Andrea


A pince remek természetes klimatikus viszonyai, kiegyensúlyozott szellőzése, tiszta levegője és fénybeszűrődést kizáró vastag falai tökéletesen megfelelnek a hagyományos pezsgőkészítés kívánalmainak és a jövő kihívásainak.

Ez a műhely, ahol a legendás francia pezsgőmester Régis Camus iránymutatásával tokaji alapboraink pezsgővé nemesednek, és megfelelő palackos érlelés után kiteljesedve elindulnak a nagyvilágba.

Megszállottak

Méthode Traditionnelle

Házasítás

A Tokajban kierjedt száraz alapborok – furmint, hárslevelű, chardonnay és pinot noir - szelekciója és meghatározott arányú házasítása. Évjárat nélküli pezsgőink esetében a házasításban fontos szerep jut a korábbi évjáratokból félretett magas minőségű boroknak (reserve) is.

Likőrözés

A házasított borokhoz élesztőt, cukrot/mustot adunk, hogy a második erjedés elinduljon. A palackokra koronazár kerül.

Második erjedés/ érlelés

Ez a folyamat alkoholt és széndioxidot generál a lezárt palackban, megszületnek a buborékok. Az élesztő az autolízis során megsemmisül, de a palackban marad. Ebben a kulcsfontosságú fázisban - amely az évjárat nélküli pezsgők esetén minimum 18 hónap – kezd kialakulni a pezsgő textúrája, szerkezete.

Lerázás

A még mindig zárt palack lassú lerázás során az inaktív élesztősejtek a palack nyakában gyűlnek össze.

Degorzsálás

A pezsgőkészítés kétségkívül leglátványosabb pillanata, melynek során a palack nyakában összegyűlt élesztősejteket lefagyasztjuk és a lerázás során keletkezett palacknyomást felhasználva kilőjük.

Dosage

Bor és cukor felhasználásával expedíciós likőrt készítünk, melyet a palack tartalmához adunk.

Lezárás /kosarazás /címkézés

A koronazárat felváltja a tradícionális parafa dugó, melyre kosár, kapszula és nyaksál kerül. Végül címkézünk, ezt követően a palackok ismét megpihennek szállítás előtt.

Csomagolás

Pezsgőinket hatpalackos kartonban, magnumjainkat (1,5 L) pedig egypalackos egyedi tervezésű díszdobozban bocsátjuk útjukra.

Beszéljünk?


Cím: 1222 Budapest, Nagytétényi út 36-42.
GPS: N 47 25 4.77 E 19 2 29.53

Telefon: +36 47 552-155
Email: budapest@sauska.hu