ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Megszállottak


A Sauska pezsgők két megalkuvásra képtelen álmodó, egy páratlan borvidék és egy megszállott fiatal szőlész- borászcsapat közös projektje.


Régis Camus


Pezsgőmester, Champagne. Harminc év tapasztalat. Apa, nagypapa, világutazó.

Mi kell a jó pezsgőhöz?

Elsősorban következetesség.Úgy gondolom, minden ezen múlik, már a házasítás során is, így építhető és reprodukálható egy ház stílusa évről-évre. Ehhez minden évben számba kell venni egyenként valamennyi területet és fajtát, újrakóstolni a korábbi évjáratok félretett alapborait, mert ezek az alapszínek a palettán, amelyekkel dolgozunk, ezekkel festünk. Tudni kell, hová tartunk és behatóan ismernünk kell, amiből dolgozunk. Évről-évre újra számot vetni, ez a kulcs. Gyönyörű feladat.

Mik voltak az első benyomásai Tokajban?

Nagyon élvezem a közös munkát a csapattal. Fiatal szőlészek és borászok, akik mind nagyon jók a maguk területén: mélyen ismerik a fajtákat önmagában és a termőtalajok vonatkozásában is. Ez azért is fontos, mert így gyorsan tanulok, az ő lelkesedésük és megszállottságuk sodor engem is. Különösen a furmintról kell sokat tanulnom, a fajta viselkedését, finomságait, a nüanszait, hogy megtaláljuk a helyét a Sauska-stílusban.

Mi lepte meg a leginkább?

A tokaji terroir elképesztő sokfélesége elvarázsol. Millió különböző talajkombináció, amit nagyon élvezek, mert ténylegesen van nyoma a borokban és ez nagyon izgalmassá teszi a házasítás folyamatát. Lubickolok benne, mint hal a a vízben.

De a legvonzóbb a csapat lendülete. Krisztián rendkívül energikus tulajdonos, aki ezt a szokatlan modellt -mélyen tokaji gyökerű szőlész-borász duó, erős budapesti csapattal kiegészülve elmélyült közös munkában – úgy alakította ki, hogy a Sauska pezsgők közben már részeivé is váltak a város életének…lenyűgöző.

Hogy fogunk a pezsgőinkre tekinteni öt év múlva?

Addigra kialakul és beérik a Sauska-pezsgők stílusa. És mindenhol ihatok belőlük egy pohárral, bárhová is visz az utam a nagyvilágban.

A Sauska pezsgők két megállíthatatlan, megalkuvásra képtelen álmodó, egy szenvedélyes fiatal szőlész- borászcsapat és egy páratlan borvidék szerelemprojektje.

Sauska Krisztián


Tulajdonos, mérnök, apa, nagypapa, tenisz-megszállott.

Miről szól ma a Tokaj-képed?

Az én Tokajom nem kizárólag a furmintról vagy az aszúról szól. Sokkal inkább arról a karakterről és minőségről, amit csak ez a vidék képes felmutatni borokban, az édestől a szárazon át természetesen a pezsgőig. Számomra ma a pezsgő a legérzékenyebb eszköz, hogy bemutassuk Hegyalja potenciálját. Az ehhez szükséges optimális területi-, fajta- és klónösszetétel az, amivel a leginkább el voltunk foglalva az elmúlt években. Végtelenül izgalmas a folyamat, tele egyrészt mérhető és elemezhető, másrészt ösztönös elemekkel. A döntésekhez szükség van a helyi csapat komoly tudására és persze jövőképre, amit már Régissel kezdtünk kialakítani. Remek társnak bizonyul ebben a nagy kalandban.

A munka szempontjából másként tekintesz a pezsgőre?

Őszintén szólva eléggé együgyű vagyok. Olyan az agyam, hogy szeretek mérni, aztán összehasonlítani. Elemezni az adatokat, módosítani, ha kell, aztán újra mérni és összehasonlítani. Lehet, hogy nem tűnik túl izgalmasnak, de a modern borászat tudomány és én ezt szeretem. Érdemes megérteni, hogy a tények világa ugyanolyan varázslatos, mint az érzékeké. Nincs ellentmondás, mind a kettőre szükség van az üdvözüléshez.

Mit szeretsz a legjobban a pezsgővel való munkában?

A házasítás lenyűgöz. Változók erdejében keressük az állandót, ami a stílus alapja. Fontos része az önismeret: tudnunk kell, mit üzennek az egyes területeink, mit tesznek hozzá az egészhez. Tovább kell építeni, gyűjteni reserve készletünket (korábbi évjáratok alapborai), megtalálni helyüket és arányaikat a non-vintage házasításokban. És várni kell, sokat. A türelem, amire itt szükség van, nem a legerősebb oldalam, pedig itt igazán szükség van rá. De tanulom, gyakorlom, mert valóban rendkívüli szerepet játszik a minőségben.

Szerinted hogy fogunk a pezsgőinkre tekinteni öt év múlva?

Szeretnék Régis-sel üldögélni a diófa alatt, nagyszerű pezsgővel a poharunkban. Felismerhetően tokaji lesz és összetéveszthetetlenül Sauska.