ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Gyökerek

Tízmillió éve szunnyadó vulkánok ölelésében dolgozunk Hegyalján.


Ez többezer féle kőzetet, ásványösszetételt, keménységet, gyökér- és csapadékáteresztő képességet jelent. Világunk őshonos és világszerte ismert szőlőfajták, klónok, tőke életkorok, tengerszint feletti magasságok, művelési módok és emberi munka lenyűgöző, egyedi mátrixa.

Koncepció


Régóta tudjuk, hogy az őshonos furmint és hárslevelű vibráló mineralitással bíró, ragyogóan karakteres száraz borokat ad. Az elmúlt évek nagy kihívása az volt, hogy megértsük, vajon milyenek a világfajták, a chardonnay, egy pinot noir ugyanezen a diverz vulkanikus talajon? 


“Megváltozott a világunk a pezsgő miatt. Azok a hűvösebb, magasabb fekvésű dűlők, amelyeket nem elsőrendű területként tart számon a helyi közvélekedés, remekül teljesítenek, ha a pezsgőről van szó, szép savú, izgalmas, egyenletes minőséget adnak. Ugyanakkor két kifejezetten meleg, mediterrán jellegű területünket is jól sikerült pezsgőre hangolnunk, itt a kulcs a szüreti időpont precíz megválasztása. Amikor dűlőtérképünkre nézek, új valóságot látok. És igazán nincs ellenemre.”


Czemiczki István
Szőlész

Dűlők


A világ elsőszámú talajspecialista mikrobiológus házaspárját, Lydia és Claude Bourgignon-t kértük fel Burgundiából, hogy elemezzék területeinket. A 2005-től több éven át tartó kutatás során nyilvánvalóvá vált, vulkanikus eredetű és meszes talajok olyan egyedi kombinációjával állunk szemben, amire kevés példa van a nagyvilágban. Öt dűlő került kiválasztásra pezsgő fókusszal. Ezek és a négy szőlőfajta találkozásából már 2009-től olyan szárazborok születtek, melyek kellő önbizalmat adtak pezsgős terveinkhez.

SAUSKA. A MAGYAR TERROIRPEZSGŐ.

“Persze, hogy izgalmas dolgozni ezeken a Champagne-hoz tényleg rendkívül hasonlító meszes területeken, de nem hiszem, hogy ez a varázslatos x-faktor, vagy a minőség egyedüli letéteményese. A mindent elsöprő tokaji mineralitás, meg a furmint fajta egyedi karaktere legalább akkora kártyák a pakliban. Ettől a mienk az egész.”


Rakaczki Gábor
Borász